23 # Lysets fest

Festival of Lights eller Diwali afholdes i store dele af verdenen, Sri lanka, Indien, Myanmar, Trinidad, Tobago, Mauritius, Malaysia, Singapore, Fiji og Nepal som her.  Mange folkeslag fester, både hinduister, sikher og buddhister. Festen varer i 5 dage og ligger efter nymåne mellem okt til november. Vil du opleve det i 2012 er det den 13 november. Iår landende den på d. 26 oktober.  Hele byen bliver rengjort og alle ordner deres hjem så de er klar til at modtage besøg. Især pynter de udendørs med lys og mandalaer på gaden. I fem dage i træk tænder de lys og på den 5. dag fester de til den lyse morgen. Det er en officiel helligdag og ligner meget vores juleaften den. 24 December. Ved Lysets fest fejrer man alt godt over ondt og stoler på at de spirituelle kræfter overgår al ondskab. 1. dag står i business tegn, den dag Inderne overgår til en nyt finalcielt år. 2. dag er noget med dæmoner, som jeg ikke helt har opfattet, sorry. 3. dag forguder de lakshmi, som står for velfærd og hendes velvillige lyst til at opfylde alles ønsker. 4. dag er en meget lang fortælling om patala.Men mest går det ud på at moderen i familien hyldes  5. dagen er noget med Yama Dvitiya. Dog fejrer nepaleserne det som en bror og søster dag hvor de inviterer hjem og hylder søskendeskabet.

På selve Diwali aftenen, den 5. dag sad vi på et hustag, på en lille lokal tibetansk restaurent og fik momos med udsigt over stupaen, som var lyst op at titusinde lamper og nød synet af fyrværkeriet. Det kunne mest sammenlignes med nytårsaften, dog en lun aften med bare tæer i klip-klappere og med en meget spirituel stemning. Du kan tro at jeg kan anbefale dig at være med til en diwali fest.

Ingen kommentarer »

No comments yet.

Leave a comment