Bæredygtig dele økonomisk butik med højt til loftet

Efter 18 måneders svær sygdom hvor jeg ikke kunne holde mig vågen mere end få timer om dagen var det fantastisk at min veninde pressede mig til at se på et lejemål jeg var blevet anbefalet.

Jeg var lige kommet fra røngten på Hvidovre hospital med en skulder der var rykket af led og orkede ærlig talt ikke. Havde stadig store problemer med at holde mig vågen men kørte nu alligevel forbi Møntergade. Her viser det sig at 2 andre piger har kigget på samme lejemål og jeg fik afvide at de ville handle med nogle bæredygtige produkter. Hmmm, tænkte jeg…dem må jeg kende. Jeg har den der har været på markedet længst tid, når det handler om bæredygtig livsstil og ja det viste sig da også at det var nogen jeg kendte. Begge piger har hver deres brand og web og ville gå sammen og havde en 3. i tankerne, men hun åbnede i mellemtiden en coffee shop nordpå. Vi snakkede over telefon og blev enige om at mødes ugen efter.  Lørdag aften var jeg til Hella Joofs sommerfest og mødte Alexandra og dér fik vi snakket os varme på ideen om at gå sammen.

Ugen efter mødtes vi med Pernille fra Nomad Living og vi blev hurtig enige om at vi behøvede flere kvardratmetre end den butik i Møntergade. Den skulle ligge i indre København altså i Kbh K. Jagten på det helt rigtige lejemål gik igang, vi følte hinanden af med nogle workshops og stiftede et selskab og navnet blev Fair Nomad Society taget ud fra hver af vores brandnavne, My Fair Shop, Nomad Living og Naked Society. Maj Henriques lavede vores logo og vi gik ind i forhandling om et lejemål i St. Kongensgade, det skulle nu vise sig at vi hurtigt flyttede forhandlingerne til et andet og bedre lejemål skråt overfor, kun 5 butikker fra Marmorkirken. Det var nu blevet November og vi overtog lejemålet i Marts 2017 og åbnede dørene til butikken i April måned.

Har du plastik i trusserne? og er det sundt?

Tag et sundere valg for din krop og vælg hygiejnebind og tamponer uden kemi

I dagligdagen er vi mange, der tænker over at spise økologisk, undgå parfume i vores kosmetik osv. Men hvad med vores tamponer og hygiejnebind? Har du nogensinde tænkt over, hvad de indeholder?

Plastik, blegemiddel, klor og parfume er desværre nogle er de ting, der oftest ses i hygiejnebind og tamponer. Heldigvis er der begyndt at komme alternativer, som har forskellige certificeringer og dermed kan bruges med tryghed. Vi har testet mange forskellige og har fundet det mærke, vi bedst kan lide at bruge. Det hedder GingerOrganic og er dansk. Det er udviklet af en sygerplejerske, der er rødhåret (derfor navnet 🙂 ) og grundet hendes branche havde mødt flere kvinder med udfordringer pga. brug af hygiejnebind og tamponer med farlige kemikalier.

GingerOrganic

GingerOrganic er super seje. De har simpelthen opnået ikke mindre end 5 certificeringer. De har Svanemærket, EcoCert, Allergy Certified, GOTS og FSC. Så er du på alle måder dækket ind, ved at købe hygiejnebind eller tamponer uden kemi herfra.

Det hele er lavet af bionedbrydeligt materiale og selve bomulden, der er brugt er 100 % økologisk. Deres emballage er superfin. Det ser økologisk ud, men har samtidig fine farver, som viser dig, om det er den ene eller anden slags tampon/hygiejnebind.

En rigtig smart ting, for dig, der har lidt travlere i din hverdag eller bare elsker, du ikke skal tænke på, om du har tamponer og hygiejnebind hver måned, er abbonementsløsning. Det er så smart, at pakkerne er flade nok til at gå i din postkasse (jubii) og så kommer de bare til dig hver måned.

Er de så ligeså gode som det, du plejer at bruge?

En ting er lækker emballage, en anden ting, er om indeholdet duer. Vi har, som sagt, prøvet mange økologiske miljøvenlige bind fra diverse mærker. Men der er ingen tvivl om, de er de bedste, vi har prøvet. Hygiejnebindene sidder rigtig godt, og er behagelige at have på. Tamponerne fåes med og uden indføringshylster og fungerer præcis, som du kender det. For os er tanken om, at bruge kemikaliefrie hygiejnebind og tamponer altafgørende. Vi bruger dem i så mange timer en gang om måneden, så det er vigtigt at passe på vores kroppe. Du kan nedsætte din risiko for at udvikle allergi ved at tage stilling til, hvilke hygiejneprodukter du bruger.

Kunne du tænke dig at prøve GingerOrganic, så følger du bare linket her. Du kan også købe dem i alle Føtex, Bilka, Magasin: mad&vin og på nemlig.com.

Kaffegrums er på ingen måde affald

Jeg har jo gang i mine daglige #365bæredygtigetips (#365ecotips) hver dag på de sociale medier, især Instagram, Twitter og Facebook. Jeg tager flest billeder og forklarer kort med ord, hvordan du kan snige et dagligt tip ind i din hverdag, som er mere bæredygtigt end det du plejer at gøre. Balladen er at et foto ikke siger alt og en video kun kan være på max 60 sekunder. Så efter flere opfordringer vil jeg en gang imellem lave en lille testfilm eller anden viden som du måske kan blive inspireret af….jeg er lige kommet ud af badet med en ny kraffeskrubbet hud, ahhhhhh…. prøv det;-)

 

DU har også et ansvar for hvem der har syet dit tøj!

Jeg fatter ikke at folk tror på virksomheder som ASOS, Mango og Zara, der gang på gang udtaler sig, at de da ikke tolererer børne eller slave arbejdere. Nej men så er det da yderst underligt at du kan købe en t-shirt til 39 kr. i deres butikker, ikke sandt? Tænk på alle de led en t-shirt er igennem fra bomuldsfrø til vækst, vanding, pasning, pesteside gødning, høstning, transport, spinning til garn, transport, vævning, transport, farvning, transport, tørring, klipning, syning, detaljer, nakkemærke, vaskeanvisning, transport, plastik emballage, transport, pakning, større emballage, shipping, flytransport, cargo, fortoldning, transport, levering, ophængning til NU er den klar til dig i butikken…. for 39 eller 139 kr. Prøv selv at regn tilbage og husk på at det er i alle mellemledene at nogen tjener pengene og tilbage til arbejderne er der….hmmm, under 10 kr. i timen, som de udnyttede syriske flygtningebørn du ser her:

Og det er i Tyrkiet og lige det her sted blev opdaget, men du skal ikke regne med at børn i Bangladesh får hele 10 kr. i timen. Nok nærmere 10 kr. om dagen. Der findes 16 millioner tekstilslaver på verdensplan. Er du mon med til at støtte at de børn ikke kommer i skole? Måske skulle du lige checkke dit nakkemærke een gang til?

Fashion Revolution Week is alive

Der er nogle ting eller faktisk mange ting der kan holde mig vågen om natten. Een af dem er den måde vi behandler mennekser på i denne verden. Jeg vil kunne belyse med frygtelige kampagner og grafer på hvor slemt det står til men det er der vist ikke mange der har glæde af…..mon ikke vi hellere vil vide hvad skal vi istedet gøre, hvordan kan vi som menig mand gøre en forskel. Vi skal jo have tøj på kroppen (alt for sjældent man ser folk rende nøgne rundt) og vi skal transportere os og have noget at spise for ikke at tale om et sted at bo, som minimum, Det er ting som vi ser som en selvfølgelighed, hvilket det også er på de her breddegrader. Idag er Fashion Revolution week startet, så derfor vil jeg vise dig en sød film jeg i samarbejde med My Fair Shop har lavet for inspirere dig til at stille spørgsmålet til din tøj producent #Whomademyclothes  Se filmen her:    Inside outFocus on Fashion Revolution Week 18-24 April

Der findes på verdensplan minimum 13 millioner tekstil slaver og det er ret sikkert een af dem der har syet det tøj du har på LIGE NU. Det synes jeg på ingen måde at vi kan lukke øjenene for og derfor stiftede jeg PR og kommunikationsbureauet FairStyles og My Fair Shop for at gøre det nemt for dig som forbruger i junglen af tøj der er syet under ordnede forhold og det der ikke er. Det vil jeg komme mere ind på en anden gang. Men lige nu kan du nyde den søde lille film og når du har mod på det kan du se HVORFOR vi holder Fashion Revolution Week, det er nemlig for at skabe fokus på problemet efter tragedien Rana Plaza for 2 år siden. Læs mere her:  og når du er klar til en gyser fra det virkelige liv så se denne film på 25 min. 

Og kan du slet ikke få nok af denne rædselsfulde måde at behandle mennekser på for at vi skal have nye klude hver uge/måned/sæson så se den fantastiske dokumentar True Cost. Du finder den på Netflix gratis men tag lige og se traileren her.

FairStyles havde verdens premiere på True Cost sidste år med en mediator og fælles debat efter filmen… jeg kan kun sige at rigtig mange græd, flere gik ud for at få luft og andre igen blev voldsomt aktiveret og var oppe på barrikaderne og ville gøre noget ved det. Desværre går der ikke lang tid før de fleste shopper hos H&M, Asos, Zara, Vero Moda eller der hvor de plejer og hvor meget er det så lige det gavner dem der sidder under slave forhold og syr vores billige klude?

 

Costume designer på canadisk film i Copehagen

Charline Skovgaard as costume designer on Copenhagen

Idag er jeg ved at rydde op, smide ud og slette filer, som ligger på drev, CDér  og USB nøgler og så faldt jeg over mit materiale fra den canadiske instruktør, Mark Raso. Det er nogle år siden at jeg var costume designer på denne film….så det var sjovt med et gensyn. Den har siden vundet både audience award prisen på Slamdance filmfestival, Jury prisen Gasparilla film festival og juryprisen Florida filmfestival. Vi havde det ret sjovt med optagelserne rundt i København med danske up-coming skuespil håb Frederikke Dahl Hansen og engelske Gethin Anthony, som lige havde lavet Game of Thrones.  Skuespillerne var vilde med tøjet især det fra Wood Wood og Diesel og ville gerne beholde det efter filmen. Til premieren fortalte Gethin, den mandlige hovedrolle at han altid indrammer et stykke tøj for hver film han har været med i og havde således indrammet en t-shirt. Og iøvrigt var han i Wood Wood t-shirt og Mads Nørgaard cardigan, så det er jo fedt når dansk design når ud over landets grænser og ikke mindst blir et yndlings piece for Gethin.

Se traileren her:  COPENHAGEN- Kærlighedsfilm optaget i København

Mode stylisten, der blev bæredygtig livsstils formidler.

Igår var jeg til Danish Fashion Institutes 10 års fødselsdag og det endte helt fantastisk.
Jeg var ellers lidt presset over at skulle ændre mit mindset fra nødhjælps/NGO/flygtningedebatør til sexy cocktail party med alt hvad der kunne krybe af den tunge fashion industri. Jeg har jo som stylist og kreativ chef været en del af hele det cirkus i over 25 år og det har aldrig været kedeligt.
Jeg har bare sat en kraftig streg i sandet for ca 5 år siden, ved udelukkende at arbejde med og formidle bæredygtig fashion i FairStyles. For 2 år siden tog jeg beslutningen om at være “Sustainable to the bone” hver dag…altså kun at klæde mig i tøj, der ikke har ligget miljø, dyr eller mennesker til last. I min størrelse har det sgu ikke været det nemmeste, og jeg har da også lignet en festival hippie i den første periode. Men det var samtidig det der holdte mig vågen og på tæerene…for hvis ikke jeg kan være konsekvent i min påklædning og samtidig se nogenlunde “fashionable” ud, hvem kan så.
Og det er jo det der er grundlaget for min boutique og webshop My Fair Shop….for det ligger mig ualmindelig meget på sinde at vi alle tager de rigtige bæredygtige valg i hverdagen, fra det vi sover, det i bader i, det vi klæder os i, det vi omgiver os med…alle de hverdags behov SKAL kunne gøres bedre ud fra en bæredygtige og miljøvenlig tankegang og det er jeg sgu kommet i mål med.
Til gengæld har jeg ikke støttet de fine danske firmaer, som jeg før klædte mig i og iøvrigt frekventerede ofte qua mit arbejde, med at lave modeserier. Men det var edderlækkert at se Jer allesammen, at udveksle kram og kærlighed og høre hvor I er I Jeres liv.
Eva Kruse fik fortalt os allesammen at VI er indholdet i DAFIs ramme, vi er talentet og vi skal så meget forsætte. Danmarks skal være på verdenskortet og vi aimer mod at vi som danskere skal være så stolte af vores mode industri, på niveau med en franskmand og det er den retning vi gå efter.
Mit game er at være 100% konsekvent BÆREDYGTIG, og sådan har jeg valgt at bruge modestafetten videre. Og vi alle gør det så godt vi kan og på den måde vi finder rigtig.
Til slut vil jeg sige at hvis du stod udefra og kiggede ind på Langelinie Pavilionen inat, så ville du se rigtig mange sortklædte pissesmarte mennesker, frynser, restylane-fjæs, stoffer, heliumsballoner, syge DJs, eliten af cool kendte, spons og fashionfolk når de er bedst. Men det jeg så og følte var dyb respekt for hinandens arbejde og jeg fik personligt så mange kram og tilkendegivelser for mit nødhjælps arbejde med Fair Welcome og så mange der gerne vil byde ind med hjælp til flygtningearbejdet og charity arrangementer vi sammen kan fortsætte med….hold nu kæft en win win nat. TAK DAFI.

Hele historien om Rana Plaza

Giv dig selv 24 minutter til at se hele historien:  om tragedien i Rana Plaza ;-(

Bruger du køkkenrulle?

Der er ingen tvivl om at Jorden vi lever på ikke kan bistå os det forbrug vi har idag og vi bliver “død og pine” nød til at re-tænke den måde vi forbruger på….bruger du egentlig køkkenrulle?  Mangler du et indspark, så gå på TED og få lidt at gå i seng på.

Folk dør i modebranchen

Jeg er uddannet beklædningsdesigner, men har aldrig rigtig brugt den uddannelse til andet end at style andres færdige kollektioner. Grunden dertil er lang og den fortæller jeg gerne en anden dag. Jeg har altid været fascineret af mode, tidens forandring, det kreative udtryk og omskiftelige stilarter. Dog har jeg altid haft stor glæde at at sy tøj selv, istandsætte gamle møbler, indrette rum, male kunst eller lave smykker.. det er bare sjældent at det har set super moderne ud og været noget man kunne lave penge på. Det håndgjorte er moderne til tider og vil sikkert altid blomstre op fra tid til anden. 70 érnes hæklede vester og tye-dye t-shirts var fantastiske, 80 érnes punk med revne og hullede ting, malede statements på læderjakker besat med nitter var begge tidsperioder hvor jeg gik all-in på homemade fashion, og stod ikke tilbage for en nyt DIY outfit til hver weekend. Det skulle jo helst have et helt personligt og signifikant udtryk. Da 90 érne sætter ind har den hurtige mode, plastic, neonfarver, billige ting der så ud af meget ligesom overtaget og folk vil have mere af det hele men bliver vandt til at betale mindre. Det ligger et kæmpe press på modeindustrien. Danmarks 4. største exportvare er med til at presse produktionen til lave priser. Og flere kæder af billige tøj butikker opstår, så de nu ligger i ethvert shoppingcenter og vi bliver præsenteret for 3 t-shirts for 100 kr, 10 sokker for en 10 ér og det ser sgu smart ud, så hvorfor ikk? Hvis vi stiller os selv spørgsmålet om det er i orden og er en måde vi har lyst til at forsætte på, får de fleste en lidt dårlig bismag i munden men hvad er alternativet? Og hvor mange kender du helt ærligt, der har stilt sig selv det spørgsmål ? JEG HAR!!!! Det gjorde jeg for mange år siden og jeg var selv en stor del af industrien, da jeg som stylist hver dag lavede mode fotooptagelser til editorial brug i modebladene og brugte flittigt af Fast fashion og make-up og hår produkter spækket med parabener og hormon forstyrrende stoffer. Jeg har lyst til at forsætte med at lave de meget kreative optagelser, shows, events, musikvideoer osv. men kunne det forenes med at det nu skulle være i overensstemmelse med min indre ideologi og håb for en fremtid jordklode, hvor der er plads til alle og hvor vi ikke bare bruger mere og mere, men genbruger så meget som muligt. Der skulle et længere ophold i Himalaya før det stod mig klart hvilken vej jeg skulle gå. Efter af have siddet i puja med buddistiske munke i et kloster, kom ideen til FairStyles, som sidenhen har varetaget alle mine tidl. opgaver, bare kun med et bæredygtigt afsæt, så ingen mennesker og miljø ligger til last for at vi gerne vil gå klædt i det lækreste outfit, dufte af skønne produkter og omgive os med smukke møbler. FairStyles er et visuelt presse/kommunikationsbureau. vi havde en noget stram opstart da de færreste vidste hvad vi snakkede om eller stod for. Vi var meget alene med vores ideologi, det har gudskelov ændret sig meget, men desværre skulle der en kæmpe frygtelig tragedie til for at folk i en bredere forstand fik øjenene op for hvordan vores tøj egentlig bliver tilvejebragt.   24 April 2014 er det et års dagen for tragedien, hvis du ikke husker sagen så se lige 5 min her fra Rana Plaza tragedien i Bangladesh. Det her er den største tragedie med 1100 døde og mere end 2000 sårede og ja bygningen var ikke i orden konstrueret, men hvad regner man egentlig med, når man betaler folk 37 $ pr. måned mod 200$ i Kina, som lige nu er verdens største tøjfabrikant, hvordan kan man bare lukke øjenene for at dem der forarbejder vores tøj ikke har ordenlige forhold, sikrede bygninger, pauser, forsikringer, ferieordning, indeklima osv. Jeg skammer mig, men er nu stolt af at vores arbejde i FairStyles har skabt så meget omtale at vi nu har udvidet med en bæredygtig webshop: www.fair-shop.dk som udelukkede handler med bæredygtige, certificerede, håndgjorte, etiske, lokalt produceret o.lign produkter.