18 # Alle venter spændt med deres katak.

I forgårs var vi på børnehjemmet Jorpati som ligger midt i flytningelejren af 300 beboere. Før i tiden var stedet et være berygtet slumkvarter, men nu er alle flytningene integreret og de fleste har arbejde ude blandt nepaleserne. Inden for murene hersker der nu fred og idyl, små blomster spirrer, gaderne er pænt fejet og alle bor tæt side om side i fuld fordragelighed med deres egen lille stupa i midten af bosættelsen, hvor de løbende går med uret rundt om og sætter gang i bedehjulene. Dagen er kommet for deres lama, Rinpoche Lakha (som de er nært knyttet til) skulle komme forbi og velsigne dem. Det gøres på bedste buddhistiske vis, ved at de står let foroverbøjet med et hvidt silketørklæde en såkaldt katak med påtrykte mantras, i hænderne. En katak symboliserer ønsket om et langt liv og et rent venskab. Giveren bukker idet Rinpoche Lakha Lama hænger det omkring deres hals, hvorpå de samler hænderne foran hjertet og bukker igen. Det er en meget smuk ceremoni. Flere af de ældre med skavanker vil gerne have Lakha til at puste på den hørehæmmede øre, eller synsvækkede øje, eller hvor de nu har ondt. Ikke bare børnene fra børnehjemmet med også 2. generations flytninge går i skole her i Jorpati, hvor de lærer engelsk, EDB, grafisk design og skræddersyning. Ved at støtte eller sponsorere et barn, finanserer det ikke kun barnet, men hele familien, som gør at de kan opretholde en okay leve standard og ikke skal bekymre sig alt for meget om at få det hele til at løbe rundt. Men koncentere sig om at støtte ungerne i deres skolegang og meget disciplinerede lektielæsning og lyst til at lære.

Vi rejste i en gruppe, hvor nogen af os havde nødhjælp med i form af skoleartikler, tøj, sko eller forbindinger, Der var også et dansk par, som besøgte Deres sponsor barn, til stor glæde for alle parter. Det var en vanvittig rørende og spændende dag…det mest fantastiske var at se hvor fint de har ændret et helt kvartér til et sted hvor alle har lyst til at bo og at mærke den enorme glæde, energi, ydmyghed og disciplin de udviser hinanden. Jeg er dybt inspireret af det tibetanske folk.

Ingen kommentarer »

No comments yet.

Leave a comment